Moja druga propozycja na danie główne i zarazem ostatnia, którą zaprezentowałam podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej w E.Leclerc w Radomiu to spaghetti alla puttanesca, czyli spaghetti z sosem z oliwek i kaparów.
Spaghetti alla puttanesca
Przyrządzenie:
Posiekaj oliwki i kapary. Filety z sardeli pokrój i rozgnieć widelcem.
Papryczkę chili przekrój, usuń nasiona i pokrój w krążki (natychmiast umyj ręce, aby nie potrzeć oczu!). Posiekaj ząbki czosnku.
Rozgrzej oliiwę. Krótko podsmaż czosnek i papryczkę chili. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz zalewą i sardele. Gotuj bez przykrycia około 15 minut.
Zagotuj wodę na makaron, posól i ugotuj makaron prawie al dente.
Do sosu dodaj kapary i oliwki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu do sosu. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Posyp natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.
Smacznego