Sycylijski kurczak w sosie z tuńczyka

Sycylijski kurczak w sosie z tuńczyka

Po wielu dniach nieobecności wracam pełna energii i optymizmu! Zapraszam Was na mój debiut telewizyjny- po raz pierwszy miałam możliwość gotowania przed kamerą i muszę przyznać, że czułam się bardzo dobrze. Co o tym myślicie? Jak mi poszło?

http://www.zebrra.tv/strona/313-mixer_dania_kuchni_wloskiej.html

Szykuje mi się także gotowanie na żywo w radomskim hipermarkecie E.Leclerc – całkiem przyjemne sytuacje mnie ostatnio spotykają i nie ukrywam, że bardzo mnie to cieszy.
Trzymajcie za mnie kciuki!

Dzisiaj zabieram Was do Sycylii na kurczaka w sosie z tuńczyka. Jakże proste danie! Niektórym być może połączenie kurczaka z tuńczykiem wydaje się dziwne, ale zapewniam, że jest przewyborne! Koniecznie spróbujcie przyrządzić je w domu i poproszę  komentarz czy smakowało. Jestem przekonana, że sycylijski kurczak Was nie zawiedzie.

sycylijski kurczak

Sycylijski kurczak w sosie z tuńczyka

Przyrządzenie:
Zagotuj 3 litry wody i posól. Do wody dodaj marchew, selera i cebulę. Wlej sok z cytryny. Dodaj także piersi z kurczaka. Gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Kurczak stanie się mięciutki i delikatny. Będzie miał piękny zapach i bardzo dobry smak, bo wywar z warzyw jest aromatyczny i smaczny.
W tym czasie przygotuj sos z tuńczyka.
Tuńczyka ze słoika wraz z oliwą rozgnieć z kaparami.
Posiekaj natkę pietruszki i bazylię.
Żółtko utrzyj ze szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny. Wlewaj cienką strużką oliwą z oliwek Extra Vergine i ucieraj jak majonez. Dodaj pastę tuńczykową i kilka łyżek bulionu powstałego z kurczaka i warzyw. Zmiksuj wszystko blenderem.
Do sosu dodaj zioła. Dopraw go solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i układaj na talerzu. Polej sosem z tuńczyka. Polecam podawać go z ryżem ugotowanym z gałązką rozmarynu.
Smacznego
sycylijski kurczak
sycylijski kurczak
sycylijski kurczak
  • 2 piersi z kurczaka oczyszczone, umyte pod zimną wodą i osuszone ręcznikiem papierowym
  • 1 słoiczek (160 g ) tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo
  • 1 marchew obrana i pokrojona w grubsze plastry
  • 1 cebula obrana i pokrojona na 6 części
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w grubsze plastry
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 dużych listków bazylii
  • 1 łyżka kaparów Ponti przelanych wrzątkiem
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz