Najlepsze pączki

W tym roku, po raz pierwszy postanowiłam prawdziwie obchodzić tłusty czwartek i usmażyć pączki. Idealne pączki, czyli smażone na smalcu i zawierające nadzienie różane. Bardzo jestem z siebie dumna, bo udały się pięknie. Wyszły przepyszne! W domu pachnie cudownie i na pewno po dzisiejszym dniu będzie parę kilo więcej, bo nie zamierzam się im w ogóle opierać. Wszak tłusty czwartek jest tylko jeden dzień w roku! Zapraszam na najlepsze pączki ever.

najlepsze pączki

Najlepsze pączki

Przyrządzenie:
Pokrusz drożdże i rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Rozpuść i zamieszaj dokładnie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże dobrze się spienią.
Utrzyj żółtka z jajkiem i cukrem na bardzo gładką, prawie białą masę – około 15 minut ucierania.
Mąkę przesiej i zamieszaj z solą i cukrem wanilinowym.
Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże i utarte żółtka z jajkiem. Dobrze zamieszaj drewnianą łyżką i zagnieć ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 – 1,5 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Po tym czasie zagnieć ciasto raz jeszcze chwilę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na środek każdego z nich połóż porcję konfitury różanej, przykryć drugim krążkiem i zlep.
Pączki możesz też nadziewać po usmażeniu – szprycą cukierniczą.
Przygotowane pączki przykryj ściereczką. Niech sobie poleżą około 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej smalec do smażenia na średnim ogniu. Smaż pączki z dwóch stron. Pamiętaj, żeby temperatura smalcu nie była za wysoka – pączki nie mogą być surowe w środku. Wykładaj je łyżką cedzakową na ręczniki papierowe.
Po wystygnięciu najlepsze pączki zanurzaj w lukrze lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego
najlepsze pączki
najlepsze pączki
najlepsze pączki
najlepsze pączki
Tłusty czwartek 2014  Bardzo Tłusty Czwartek 2014
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 250 ml pełnego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 50 g masła stopionego i ostudzonego
  • 3 łyżki spirytusu (ja użyłam wódki, bo akurat miałam w domu 😉
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
do smażenia:
najlepszy jest smalec własnej roboty (mam takie szczęście, że moja babcia go robi ;), odpowiedni będzie  także olej rzepakowy, palmowy lub arachidowy
nadzienie:
użyłam konfitury wieloowocowej różnanej kupionej, ale w przyszłym roku będę miała już na pewno własnej roboty :), możesz użyć takiej, jaką lubisz najbardziej
do posypania:
cukier puder bądź lukier do polania (cukier puder + woda)