Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Uwielbiam gołąbki. Przeważnie zjadam je faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Chciałam coś odmienić i postanowiłam przyrządzić gołąbki bez mięsa, z kaszą gryczaną i warzywami. Tak przy piątku pasuje, poza tym to samo zdrowie. A jaki smak moi mili. Kaszę użyłam błyskawiczną – jest gotowa w 6 minut, dlatego całe przygotowanie tego dania wcale nie zajmuje tak bardzo dużo czasu jak mogłoby się wydawać. Zapraszam na gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami.

gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Przyrządzenie:
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i wydrąż głąb. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień tak, aby woda delikatnie pyrkała.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie z łyżką masła.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj pieczarki. Smaż około 5 minut. Dodaj szczypior, czosnek i paprykę. Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż około 10 minut na małym ogniu. Dodaj odcedzoną kaszę, cieciorkę i po chwili białka jajek. Dopraw farsz sosem sojowym i ewentualnie pieprzem. Dobrze zamieszaj.
Gdy liście kapusty będą już wystarczająco miękkie – zdejmuj je pojedyńczo. Na każdy liść połóż porcję farszu z kaszy gryczanej i zawiń gołąbki.
Wszystkie gołąbki ułóż w garnku i zalej je bulionem. Przykryj i gotuj, aż będą mięciutkie. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy.
Gołąbki z kaszą gryczaną podawaj z sosem (możesz do niego dodać także trochę śmietany), posypane posiekanymi listkami bazylii oraz posypane solą morską z chili.
Smacznego
gołąbki z kaszą gryczaną
gołąbki z kaszą gryczaną
gołąbki z kaszą gryczaną
Zainspiruj się kaszą! II edycja
  • 2 torebki (200 g) kaszy gryczanej błyskawicznej
  • 1 główka białej kapusty
  • 20 dag pieczarek obranych i dorbno pokrojonych
  • 1 pęczek grubego szczypioru umyty i posiekany
  • 1 czerwona papryka umyta i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 białka z jajek
  • 2 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • puszka odsączonej cieciorki Bonduelle
  • 500 ml bulionu warzywnego (ja miałam drobiowy)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • sos sojowy
  • płatki soli morskiej z chili (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • łyżka masła klarowanego