Uwielbiam gołąbki. Przeważnie zjadam je faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Chciałam coś odmienić i postanowiłam przyrządzić gołąbki bez mięsa, z kaszą gryczaną i warzywami. Tak przy piątku pasuje, poza tym to samo zdrowie. A jaki smak moi mili. Kaszę użyłam błyskawiczną – jest gotowa w 6 minut, dlatego całe przygotowanie tego dania wcale nie zajmuje tak bardzo dużo czasu jak mogłoby się wydawać. Zapraszam na gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami.
Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami
Przyrządzenie:
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i wydrąż głąb. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień tak, aby woda delikatnie pyrkała.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie z łyżką masła.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj pieczarki. Smaż około 5 minut. Dodaj szczypior, czosnek i paprykę. Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż około 10 minut na małym ogniu. Dodaj odcedzoną kaszę, cieciorkę i po chwili białka jajek. Dopraw farsz sosem sojowym i ewentualnie pieprzem. Dobrze zamieszaj.
Gdy liście kapusty będą już wystarczająco miękkie – zdejmuj je pojedyńczo. Na każdy liść połóż porcję farszu z kaszy gryczanej i zawiń gołąbki.
Wszystkie gołąbki ułóż w garnku i zalej je bulionem. Przykryj i gotuj, aż będą mięciutkie. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy.
Gołąbki z kaszą gryczaną podawaj z sosem (możesz do niego dodać także trochę śmietany), posypane posiekanymi listkami bazylii oraz posypane solą morską z chili.
Smacznego