Filety z flądry na placuszkach z kaszy

Jakby było pięknie, gdyby mrozy już do nas nie wróciły. Dzisiaj taki cudowny i słoneczny dzień nastał, że poczułam w sercu namiastkę wiosny. Pozytywnie się zrobiło i dotarło do mnie, że już mamy luty – niewiele czasu zostało do przyjścia ciepłych dni. Wspaniale! W takim pozytywnym nastroju zapraszam Was na bardzo ciekawe danie. Inspirację do przygotowania placuszków z kaszy jęczmiennej zaczerpnęłam czytając blog Kwestia Smaku. Tam jest propozycja na placki z kaszy gryczanej. Spodobał mi się bardzo ten pomysł i postanowiłam go trochę zmodyfikować. Podałam je z filetami z flądry i sosem z borowików z kaparami. Do placuszków wykorzystałam kaszę jęczmienną błyskawiczną – przygotowuje się ją bardzo szybko, bo jest gotowa w ciągu 6 minut. Zapraszam na filety z flądry na placuszkach z kaszy jęczmiennej.

filety z flądry

Filety z flądry na placuszkach z kaszy

Przyrządzenie:
Rozmrożone filety z flądry opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz je mieszanką przypraw i świeżo zmielonym białym pieprzem.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Po ostudzeniu wymieszaj z jajkiem, parmezanem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili grzyby. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj kapary i dopraw solą i pieprzem (niewiele soli, bo kapary są słone). Dolej śmietankę i duś jeszcze chwilę, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rybę ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym i polej ją sosem borowikowo – kaparowym. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz 15 – 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanym maśle klarowanym usmaż placuszki z kaszy jęczmiennej, z dwóch stron, nakładając je łyżką.
Na talerzu układaj po dwa placuszki, a na nich porcję ryby z sosem grzybowo – kaparowym.

Smacznego

filety z flądry
filety z flądry
filety z flądry

W Nowy Rok z Superfoods

  • 100 g (woreczek) kaszy jęczmiennej
  • 4 filety z flądry mrożone
  • 6 łyżek świeżo startego parmezanu
  • 1 jajko
  • biały pieprz
  • masło klarowane
  • mieszanka przypraw: tymianek, skórka cytrynowa i sól morska
  • 20 dag borowików mrożonych lub świeżych
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • duża łyżka kaparów w occie przelanych wrzątkiem i posiekanych
  • 150 ml śmietanki 18%
  • sól i czarny pieprz
  • 1 posiekany ząbek czosnku