Dzięki temu, że wygrałam zaproszenie na blogu grykuchenne.pl, po raz kolejny miałam zaszczyt być uczestniczką warsztatów Akademii Smaku Siemens. 17.01 odbyło się spotkanie „Przyprawy i zioła: Szczypta smaku”.
Warsztaty poprowadziła Anna Krasucka – dietetyk żywieniowy i założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków”, także autorka popularnych artykułów o tematyce zdrowotnej.
Na spotkaniu dowiedziałam się kiedy najlepiej używać ziół świeżych, a kiedy lepszym wyborem będzie dodanie przypraw suszonych i w pudrze. Zaskakującą „zabawą” było dla mnie rozpoznawanie przyprawy po zapachu i smaku – z zasłoniętymi oczami. Wydawało mi się, że bardzo dobrze umiem je rozróżniać – niestety, okazało się, że nie jest to takie proste, gdy nie widzi się danej przyprawy. Przyznaję się, że w tym zadaniu poległam;)
Prowadząca bardzo ciekawie opowiadała uczestnikom warsztatów o swoich podróżach, podczas których miała okazję poznać wiele oryginalnych i egzotycznych przypraw. Opowiadała to w tak bardzo interesujący sposób, że niemal czuliśmy i smaki i zapachy.
Na warsztatach nie mogło oczywiście zabraknąć wspólnego gotowania, które uwielbiam. Jak zwykle szefami kuchni byli kucharze Studia Kulinarnego Roberta Sowy. I jak zawsze było przepysznie.
Na przystawkę uczestnicy pod przewodnictwem szefów kuchni przygotowali quiche z serem, ziołami oraz karmelizowaną czerwoną cebulą.
Potem była zupa – aromatyczny pikantny krem z soczewicy i marchewki z krewetkami.
Kolejne danie to udo z kaczki confit podane z karmelizowanymi gruszkami, buraczkami w miodzie i sosem rodzynkowym – to danie w dużej mierze przygotowywałam ja:)
I zaskakujący deser czekoladowy z płynną czekoladą i tymiankiem.
Dziękuję po raz kolejny Akademii Smaku Siemens za wspaniałe warsztaty. Pozdrawiam blogerów, których miałam okazję poznać i ponownie (jak miło:) być Umą Thurman – dziękuję Aniu z przypraw mnie.