Domowy makaron szpinakowy z krewetkami

Domowy makaron szpinakowy z krewetkami, kiełbasą chorizo i suszonymi pomidorami
to moja propozycja na danie główne w konkursie BlogerChef w zadaniu 3.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba i zechcecie oddać na mnie głos?
Będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję.

http://www.socialtab.mobi/work/77348

Zapraszam na przepis.

domowy makaron

Domowy makaron szpinakowy z krewetkami

Przyrządzenie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż puści i odparuje całą wodę. Po ostudzeniu zmieszaj go z mąką, jajkami i żóltkiem. Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i najlepiej, używając maszynki do makaronu uformuj tagliatelle. Przysypuj je mąką, aby nie było zbyt kleiste. Układaj makaron na suchej ściereczce. Ugotuj go w osolonej wodzie.
Rozmrożone krewetki oczyść pod zimną wodą i usuń ogonki.
Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmaż krótko czosnek i po chwili dodaj krewetki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż krewetki, aż nabiorą różowego koloru i przełóż je do miseczki.
Na patelnię wrzuć kiełbasę chorizo, smaż chwilę i dodaj pomidory suszone. Po około 3 minutach dolej mleczko kokosowe. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Zamieszaj. Dodaj cukinię, krewetki i ser Bursztyn. Gdy ser się rozpuści, dodaj do sosu odsączony makaron.
Zamieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj od razu.

Smacznego!

domowy makaron
domowy makaron
  • 25 dag mrożonych krewetek tygrysich surowych
  • 10 dag kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
  • 10 pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i pokrojonych w paseczki
  • 1 cukinia umyta i pokrojona w paseczki
  • 2 pokrojone w półplasterki ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag sera Bursztyn Old Poland startego na grubej tarce
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 10 dag mrożonego posiekanego szpinaku
  • 25 dag mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie Appetita