Domowy makaron szpinakowy z krewetkami, kiełbasą chorizo i suszonymi pomidorami
to moja propozycja na danie główne w konkursie BlogerChef w zadaniu 3.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba i zechcecie oddać na mnie głos?
Będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję.
http://www.socialtab.mobi/work/77348
Zapraszam na przepis.
Domowy makaron szpinakowy z krewetkami
Przyrządzenie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż puści i odparuje całą wodę. Po ostudzeniu zmieszaj go z mąką, jajkami i żóltkiem. Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i najlepiej, używając maszynki do makaronu uformuj tagliatelle. Przysypuj je mąką, aby nie było zbyt kleiste. Układaj makaron na suchej ściereczce. Ugotuj go w osolonej wodzie.
Rozmrożone krewetki oczyść pod zimną wodą i usuń ogonki.
Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmaż krótko czosnek i po chwili dodaj krewetki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż krewetki, aż nabiorą różowego koloru i przełóż je do miseczki.
Na patelnię wrzuć kiełbasę chorizo, smaż chwilę i dodaj pomidory suszone. Po około 3 minutach dolej mleczko kokosowe. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Zamieszaj. Dodaj cukinię, krewetki i ser Bursztyn. Gdy ser się rozpuści, dodaj do sosu odsączony makaron.
Zamieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj od razu.
Smacznego!