To wyjątkowe danie to pyszny włoski przepis – arancini alla siciliana. Jest przepyszne. Sycylijskie krokiety zniknęły błyskawicznie, a wcale mało ich nie było. I przyznam, że większość pochłonęły moje małe czosneczki.
Do tej potrawy wykorzystałam ryż parboiled Risana. To długoziarnisty biały ryż, którego ziarna nigdy się nie kleją. I między innymi dlatego tak go lubię. Co prawda krokiety sycylijskie łatwiej na pewno przygotowywałoby się z ryżu kleistego, ale zależało mi na tym, aby przy delektowaniu się potrawą, można było wyczuć pojedyńcze ziarenka ryżu. I udało mi się to, bo kulki „skleiłam” dodając serek ricotta.
Zapraszam serdecznie i polecam gorąco.
Sycylijskie krokiety
Przyrządzenie:
Ugotuj ryż wedle wskazówek na opakowaniu. Wysyp z torebek do miski. Dodaj serek ricotta, połowę masła i parmezan. Zamieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
Na pozostałej ilości masła usmaż mięso aż się zarumieni. Dolej wino i smaż, aby odparowało. Dodaj passatę pomidorową i sól do smaku. Zamieszaj i duś około 10 minut na średnim ogniu. Odstaw aby wystygło.
Na rękę układaj porcję ryżu, formując miseczkę. Do środka włóż kawałek sera mozarella i porcję mięsa. Zamknij miseczkę kolejną porcją ryżu i ściśnij, aby powstała zwarta kula. Obtocz ją w jajku, a następnie w mące. Nadmiar mąki strzepnij. Przygotuj w ten sposób wszystkie krokiety.
Najgrzej frytkownicę z olejem na 185 stopni lub podgrzej tłuszcz na patelni. Smaż kule w głębokim tłuszczu aż się zarumienią.
Podawaj od razu posypane posiekaną świeżą bazylią i, jeśli masz – płatkami soli z chili.
Smacznego!