Może zauważyliście, że ostatnio próbuję swoich sił w potrawach kuchni japońskiej. Dzisiaj zapraszam na podobno popularne danie w Japonii – podobno, bo sama nie miałam jeszcze okazji tam być – Oyako Donburi. Ryż z kurczakiem i jajkiem po japońsku. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i do tego nieziemsko pyszne. Podstawa dań azjatyckich to oczywiście sos sojowy. Do tej potrawy dodałam również sos Tabasco z czosnkiem – idealnie się skomponował z resztą składników. Będzie potrzebny też sos dashi, o nim przeczytacie w tym poście:
https://czosnekwpomidorach.pl//smazone-tofu-z-sosem-z-dashi/
Ryż z kurczakiem i jajkiem po japońsku
Przyrządzenie:
Przygotuj ryż:
Umyj ryż dokładnie pod zimną wodą, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż oczyścisz go ze skrobi. Osącz, przesypując ryż do cedzaka.
Przełóż ryż do rondla i wlej 400 ml wody i odstaw na 30 minut.
Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do minimum i drewnianą łyżką szybko zamieszaj zawartość garnka od góry do dołu.
Raz jeszcze przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 – 12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zamieszaj ryż łyżką i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez minutę. Zestaw rondel z ognia i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
W miseczce wymieszaj dokładnie cukier, sól i ocet winny.
Ugotowany ryż przełóż do miski i polej go sosem octowym. Drewnianą łyżką wmieszaj go do ryżu. Ryż odstaw, przełóż do 4 misek i przykryj, aby nie wystygł.
Przygotuj sos do gotowania:
Zmieszaj w garnku sos dashi, sos sojowy, kilka kropel Tabasco z czosnkiem, cukier, sake (jeśli masz) i mirin. Sos zagotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestaw garnek z ognia.
Na małą patelnię przelej 1/4 sosu z dashi i zagotuj. Wrzuć 1/4 kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez 3 – 4 minuty.
Dodaj szpinak i zalej 1 ubitym jajkiem. Przykryj patelnię i gotuj, delikatnie potrząsając patelnią – jajko powinno zostać nieco lejące.
Otrzymaną porcję z kurczaka z jajkiem i szpinakiem przełóż do jednej miski. Podaj albo przykryj, aby nie wystygł i przygotuj pozostałe 3 porcje, smażąc w ten sam sposób kurczaka, szpinak i jajko.
Podawaj od razu.
Smacznego