Wołowina z makaronem ryżowym i warzywami

Ja wiem, że u mnie są duże ilości przepisów na dania z makaronem. Naprawdę je uwielbiam, nic na to nie poradzę. Staram się jednak coś zmieniać w repertuarze moich propozycji, dlatego dzisiaj wołowina z makaronem ryżowym.I w zupełnie innym stylu – nie po włosku. Po japońsku, może po chińsku, nie wiem dokładnie jaka to kuchnia, ale jest pysznie.
Sosu sojowego bardzo często używam w moich daniach. Tym razem też tak było. Używam i bardzo Wam polecam sos Kikkoman. Można go kupić w bardzo fajnej buteleczce z dyspenserem.
Pierwszy raz natomiast próbowałam i dodałam do potrawy sos Tabasco Habanero. Jest piekelnie ostry – ja uwielbiam takie. Jak nazwa wskazuje – przyrządzany jest na bazie papryki Habanero, która jest jedną z najbardziej pikantnych odmian chili. Ma świetny smak, bo w składzie jest dodatek z mango, papai i bananów. Naprawdę ciekawe połączenie smaków. Mi ta egzotyka odpowiada i sos Tabasco Habanero ma już swoje stałe miejsce w mojej szufladzie przypraw.
Danie jest wyraziste, pełne smaków i kolorów. Zapraszam.

wołowina z makaronem ryżowym

Wołowina z makaronem ryżowym i warzywami

Przygotowanie:
Mięso zamarynuj w sosie sojowym, sosie Worcestershire, sosie Tabasco Habanero, czosnku oraz świeżo zmielonym pieprzu. Odstaw najlepiej na noc do lodówki.
W miseczce zamieszaj razem mąkę, sos sojowy, miód i sos Tabasco Habanero.
Makaron ryżowy przygotuj wedle opisu na opakowaniu.
W woku rozgrzej olej i podsmaż mięso, na dużym ogniu, energicznie mieszając. Przełóż mięso na talerz.
Ponownie rozgrzej olej w woku i usmaż szybko jedno jajko. Również przełóż je na talerz.
Raz jeszcze rozgrzej olej. Dodaj cebulę i trawę cytrynową. Smaż aż się lekko zrumieni.
Dodaj paprykę, po chwili grzyby. Cały czas mieszaj potrawę.
Dodaj mięso, jajko, wlej mieszankę z mąki i mleko kokosowe. Dodaj kolendrę i makaron ryżowy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej sezamowy i zamieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Wołowinę podawaj posypaną świeżą kolendrą.
Smacznego
wołowina z makaronem ryżowym
wołowina z makaronem ryżowym
  • mięso wołowe pokrojone w cienkie plasterki (ja miałam zrazówkę)
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • sterylizowane grzyby shitake, odsączone z zalewy (słoiczek 150 ml)
  • 1 jajko
  • pęczek świeżej grubo posiekanej kolendry
  • puszka małego mleczka kokosowego
  • sos sojowy Kikkoman
  • sos Tabasco Habanero
  • mąka kukurydziana (ok. 1, 5 łyżki)
  • łyżka miodu płynnego
  • olej sezamowy
  • sól i pieprz
  • 5 ząbków czosnku posiekanych
  • 1 cebula obrana i pokrojona w piórka
  • olej do smażenia w woku
  • sos Worcestershire
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona w plasterki