Pomyślałam sobie, że warto przyrządzić jakiś trunek na nadchodzące święta. Taki, żeby pasował do klimatu i smaków. Korzenna nalewka, do niej karmel. Ciekawa jestem smaku, sprawdzę za dwa tygodnie. Przyrządźcie sami i też spróbujcie.
Korzenna nalewka z karmelem
Przyrządzenie:
Kardamon i ziele angielskie lekko rozbij w moździerzu.
Kolendrę i kmin upraż na suchej patelni.
Cukier zrumień na ciemny karmel, w rondelku. Zalej wodą i rozpuść. Dodaj korzenie. Po wystudzeniu zalej alkoholem i szczelnie zamknij. Odstaw na 1 – 2 tygodnie.
Przecedź, przefiltruj i rozlej do butelki/ butelek.
Nalewka jest gotowa, ale jeśli postoi dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza. Nabierze więcej smaku i aromatu.
Smacznego!