Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

To będzie naprawdę szybki wpis. Jestem zabiegana – przez najbliższe kilka dni będę nieobecna na blogu. Zdradzę Wam tylko, że przede mną fajne chwile (mam nadzieję).
Będę testować dania w restauracji AKADEMIA w Warszawie – bardzo ciekawa jestem jakie będą moje wrażenia po degustacji dań z ich karty.
Jutro będę na finale TopChef!!! – wygrałam wejście w konkursie Cooklet. Radość niezmierna.
Podzielę się z Wami moimi wrażeniami na pewno.
A przy okazji – dzisiaj liczba wejść na mojego bloga przekroczyła 100 tysięcy! Cudownie! Ogromnie Wam dziękuję – bardzo się cieszę, że jesteście ze mną, chcecie czytać co piszę – to naprawdę motywuje. Kłaniam się nisko.

Zapraszam na szybki i łatwy przepis na pyszne zapiekane cykorie.

zapiekana cykoria

Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

Przyrządzenie:
Cykorie przekrój na pół i wytnij środki, aby pozbyć się goryczki.
Podsmaż je na rozgrzanej oliwie (lub maśle) na patelni. Dolej wino. Gotuj aż prawie w całości odparuje. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przykryj przykrywką, zmniejsz ogień i duś cykorie 20 minut.
Po tym czasie zdejmij cykorie z ognia i poczekaj aż się wystudzą.
Zamieszaj razem sery, dolej mleko (lub śmietanę:), dopraw solą i pieprzem. Dolej powstały sosik z cykorii i zamieszaj raz jeszcze.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Owiń każdą połówkę cykorii plasterkiem szynki parmeńskiej. Polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser na cykoriach zacznie brązowieć – około 10 – 15 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego
  • 5 cykorii
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek Olitalia do smażenia (w smaku na pewno lepsze będzie masło klarowane, ale dzisiaj wybrałam wersję light:)
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki świeżo startego sera Ementaler
  • 1 łyżka świeżo startego twardego sera pleśniowego
  • duży kubek mleka 2% (w tym wypadku również smaczniejsza będzie śmietana, ale jak już wcześniej pisałam – to wersja light)