Dużo się ostatnio u mnie dzieje – wybaczcie, nie mam czasu na spokojne przysiądnięcie przy komputerze. Jak tylko taką chwilę znajduję – od razu jestem „na posterunku”. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos z żurawiny i kasztanów – cudowne połączenie! Wieprzowina z żurawiną daje radę.
Wieprzowina z żurawiną i kasztanami na puree z dyni
Przyrządzenie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Do naczynia żaroodpornego włóż dynię, polej oliwą z oliwek, dodaj sól, pieprz, zioła i płatki chili cayenne. Upiecz do miękkości. Zmiksuj na puree.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulkę. Dodaj mięso, pieprz, sól i sos Worcestershire. Gdy mięso będzie usmażone, dolej wino. Gotuj sos na małym ogniu około 30 minut, bez przykrycia. Dodaj żurawinę, kasztany i jeśli jest potrzeba – dolej bulion. Gotuj jeszcze około 15 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.
Mięso z sosem podawaj na puree z dyni.
Smacznego 🙂