Jeśli macie ochotę na tureckie smaki, z największą przyjemnością przedstawiam Wam zupę z cieciorki. Jest przepyszna, treściwa – idealna na chłodniejsze dni. To bardzo prosty, ale jednocześnie niebanalny przepis – zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szafranem.
Zupa z kurczakiem, cieciorką i szafranem
Przyrządzenie:
Cieciorkę namocz dzień wcześniej w osolonej wodzie. Drugiego dnia odsącz ją i raz jeszcze włóż do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok.
Piersi z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i pokrój w kosteczkę.
Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę.
Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miękkie, ubij żółtko z cytryną. Wlej cieniutkim strumieniem do rosołu, cały czas mieszając.
Gotuj jeszcze 3 – 4 minuty.
Smacznego!:)