Alu kofta indyjska

Te cudeńka, które poniżej Wam prezentuję to moje ukochane smaki, zapachy i kolory Indii. Kocham to miejsce, marzę, że kiedyś jeszcze tam wrócę. Kiedy w domu chcę przywołać niesamowite wspomnienia stamtąd to właśnie przyrządzam coś z przyprawami rodem z Indii. Danie podałam na marmurze, który kupiłam w Agrze – mieście słynnego cudownego Taj Mahal. Jest przepiękny. Alu kofta moi mili.

alu kofta

Alu kofta indyjska

Przyrządzenie:
Przygotuj sos. Do gorącego masła klarowanego dodaj imbir i chili. Gdy zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos zgęstnieje. Zmiksuj i dodaj jogurt.
Obrane ziemniaki oraz kalafiora ugotuj na półtwardo.
Utłucz razem warzywa. Dodaj resztę składników (mąkę „na oko”) i wyrabiaj chwilę. Uformuj kulki i smaż w gorącym oleju.
Alu kofta idealnie smakuje z ciepłym sosem.
 
Smacznego
alu kofta
 alu kofta
  • 5 ziemniaków
  • kalafior
  • mąka z ciecierzycy (jeśli nie masz może być pszenna)
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolenry
  • sól i pieprz
  • garam masala
  • olej do smażenia
sos:
  • 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki lub 1 puszka całych pomidorów Valfrutta
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól i pieprz
  • chili
  • 1 mały jogurt naturalny
  • sos z papryczek piri – piri