Te cudeńka, które poniżej Wam prezentuję to moje ukochane smaki, zapachy i kolory Indii. Kocham to miejsce, marzę, że kiedyś jeszcze tam wrócę. Kiedy w domu chcę przywołać niesamowite wspomnienia stamtąd to właśnie przyrządzam coś z przyprawami rodem z Indii. Danie podałam na marmurze, który kupiłam w Agrze – mieście słynnego cudownego Taj Mahal. Jest przepiękny. Alu kofta moi mili.
Alu kofta indyjska
Przyrządzenie:
Przygotuj sos. Do gorącego masła klarowanego dodaj imbir i chili. Gdy zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos zgęstnieje. Zmiksuj i dodaj jogurt.
Obrane ziemniaki oraz kalafiora ugotuj na półtwardo.
Utłucz razem warzywa. Dodaj resztę składników (mąkę „na oko”) i wyrabiaj chwilę. Uformuj kulki i smaż w gorącym oleju.
Alu kofta idealnie smakuje z ciepłym sosem.
Smacznego