Dzisiejsze śniadanie jest moim trzecim i ostatnim już niestety, przepisem, który zgłaszam do konkursu „Szklanka soku do śniadania”. Pomysłów mam mnóstwo, ale musiałam wybrać tylko trzy. Ostatnia propozycja to naleśniki z żurawiną, serkiem mascarpone, prażonymi migdałami i galaretką z octu malinowego.
Do takiego śniadania idealnie komponuje się sok 100% Jabłko Champion Tymbark. Tak pysznie rozpoczęty jesienny lub zimowy dzień na pewno dla każdego okaże się słonecznym, ciepłym i wesołym.
Naleśniki z żurawiną i serkiem mascarpone
Przyrządzenie:
Żurawinę zalej likierem Cointreau i pozostaw do namoczenia na noc.
W misce rozbij jajka trzepaczką.
Do drugiej miski przesiej mąkę, posól i wlewaj mleko, mieszając tak, aby nie było grudek.
Rozdrobnioną mąkę z mlekiem wlej do jajek i zamieszaj dokładnie (możesz użyć miksera). Dolej masło i zamieszaj aż otrzymasz gładką konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw na 30 minut.
Serek mascarpone zamieszaj razem z jogurtem i odsączoną żurawiną, dokładnie lecz delikatnie.
Ciasto naleśnikowe ponownie dobrze wymieszaj.
Smaż naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Najlepiej jeśli jest to patelnia beztłuszczowa. W innym wypadku smaż naleśniki na gorącym maśle.
Gotowe naleśniki posmaruj serkiem z żurawiną i zawiń w ruloniki. Posmaruj galaretką z octu malinowego i posyp uprażonymi płatkami migdałów. Obowiązkowo podawaj ze szklanką soku 100% Jabłko Champion Tymbark 🙂
Smacznego