Grzanki na śniadanie
Poniższy przepis to moja propozycja do konkursu „Szklanka soku do śniadania” na portalu durszlak.pl. Akcja polega na tym, że w menu śniadaniowym należy wykorzystać szklankę soku 100% Tymbark. Zaczynam od soku jabłkowo – marchwiowego. Postanowiłam zatem wykorzystać produkty pasujące do składników soku – marchwii i jabłka. Wybrałam zdrowe i pyszne dodatki. Ze względu na to, że do tej pory mieliśmy całkiem piękną pogodę – natka pietruszki i marchewka są jeszcze z mojego ogródka. Zapraszam na pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które bardzo szybko możemy przyrządzić każdego ranka.
Grzanki na śniadanie
Przyrządzenie:
Kromki chleba podpiecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni, do uzyskania brązowego koloru i chrupkości.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć marchewkę i duś pod przykryciem około 10 minut.
Roztrzep jaja i dodaj do nich natkę pietruszki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz. Wylej na patelnię z marchewką i mieszaj do powstania jajecznicy.
Podpieczone grzanki posmaruj lekko masłem, aby nie stwardniały zbytnio pod wpływem pieczenia.
Połóż na nie jajecznicę z marchewką i pietruszką. Posyp serem mozzarella.
Wstaw grzanki do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści.
Grzanki podawaj z sokiem Tymbark 100% jabłkowo – marchwiowym.
Tak rozpoczęty poranek zapewni doskonałym dzień cały!
Smacznego