Królik z oliwkami to również moja propozycja do konkursu BlogerChef. To oczywiście propozycja na danie główne. Delikatne mięso królika połączone z białym winem, oliwkami i orzeszkami pinii jest obłędne. Dodane do niego puree ziemniaczano – selerowe z nutką rozmarynu i gałki muszkatołowej, sprawiło, że danie kompletne stało się fantastyczne w smaku.
Zapraszam bardzo serdecznie.
Królik z oliwkami na puree
Przyrządzenie:
Królika umyj dokładnie zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Podgrzej oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Podsmaż czosnek 2 minuty, po czym dodaj kawałki królika, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż aż mięso stanie się białe.
Następnie wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i duś krolika około 40 minut. Od czasu do czasu dolewaj rosół.
Na koniec dodaj orzeszki pinii oraz oliwki i gotuj kolejne 15 minut.
Ziemniaki z selerem ugotuj w osolonej wodzie z gałązką rozmarynu. Gdy będą gotowe, odcedź i utrzyj na puree razem z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową.
Na talerzu królika połóż na puree, polej całość sosem z oliwkami i orzeszkami.
Smacznego!