Kurczak z chianti i winogronami

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

Nie chcąc Was zanudzić, postanowiłam na chwilkę „oderwać” się od tematu makaronów i przyrządzić jakieś inne danie.
Pozostaję jednak w klimatach włoskich i proponuję piersi z kurczaka w sosie z chianti (wytrawne czerwone wino włoskie), czerwonym pesto i winogronami. Proponuję je podać z rukolą posypaną jakimś dobrym startym twardym serem pleśniowym. Nic więcej. Tyle wystarczy. Jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu.
Zapraszam.

kurczak z chianti
Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami

Przyrządzenie:

Zmiksuj razem składniki na pesto.
Oczyszczone, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Usmaż piersi na rozgrzanej oliwie, saute, z obydwu stron, aby lekko zbrązowiały. Połóż je na ręczniku papierowym.
Na tej samej patelni rogrzej oliwę i dodaj cebulę czerwoną z pesto. Smaż około 5 minut aby cebula zmiękła. Dolej wino i wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut.
Do sosu włóż piersi z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Zamknij patelnię, zmniejsz ogień i duś piersi, aż będą miękkie i soczyste w środku. Uważaj, aby ich nie przeciągnąć, bo będą suche w środku i niedobre.
Dodaj winogrona oraz bazylię, zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty bez przykrycia.
Piersi polej powstałym sosem z winogronami i posyp bazylią. Podawaj z rukolą posypaną startym twardym pleśniowym serem.
Smacznego
kurczak z chianti
Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami
kurczak z chianti
Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami
kurczak z chianti
Kurczak w chianti i czerwonymi winogronami
  • 3 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 cebule czerwone pokrojone w piórka
  • 500 ml chianti
  • 300 ml wody
  • czerwone winogrona przekrojone na pół (ilość dowolna – ja dodałam około 25 winogron)
  • świeża bazylia posiekana
  • sól i pieprz
  • rukola i twardy starty pleśniowy ser (do podania obok)
  • oliwa do smażenia
pesto czerwone (możecie oczywiście użyć gotowego, ze słoiczka):
  • 12 suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki uprażonych orzeszków pinii
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 garście bazylii
  • sól i pieprz do smaku