Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami
Nie chcąc Was zanudzić, postanowiłam na chwilkę „oderwać” się od tematu makaronów i przyrządzić jakieś inne danie.
Pozostaję jednak w klimatach włoskich i proponuję piersi z kurczaka w sosie z chianti (wytrawne czerwone wino włoskie), czerwonym pesto i winogronami. Proponuję je podać z rukolą posypaną jakimś dobrym startym twardym serem pleśniowym. Nic więcej. Tyle wystarczy. Jest pyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu.
Zapraszam.
Kurczak z chianti i czerwonymi winogronami
Przyrządzenie:
Zmiksuj razem składniki na pesto.
Oczyszczone, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Usmaż piersi na rozgrzanej oliwie, saute, z obydwu stron, aby lekko zbrązowiały. Połóż je na ręczniku papierowym.
Na tej samej patelni rogrzej oliwę i dodaj cebulę czerwoną z pesto. Smaż około 5 minut aby cebula zmiękła. Dolej wino i wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut.
Do sosu włóż piersi z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Zamknij patelnię, zmniejsz ogień i duś piersi, aż będą miękkie i soczyste w środku. Uważaj, aby ich nie przeciągnąć, bo będą suche w środku i niedobre.
Dodaj winogrona oraz bazylię, zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty bez przykrycia.
Piersi polej powstałym sosem z winogronami i posyp bazylią. Podawaj z rukolą posypaną startym twardym pleśniowym serem.
Smacznego