Zupa czosnkowa i smażony ser

Zupa czosnkowa i smażony ser

Przystanek numer 5 w mojej cudownej podróży makaronowej to Czechy.
Muszę przyznać, że to było chyba największe wyzwanie. W Czechach tradycyjne potrawy to knedliki (ziemniaczane, bułczane bądź owocowe), sosy (głównie śmietanowe), zupy czy ser smażony. Czesi słyną także z zamiłowania do piwa i przeważnie zamawiają je razem z posiłkami.

Zależało mi na tym, aby w moim daniu uchwycić tradycję kuchni czeskiej, dlatego postanowiłam przygotować zupę. Cesnaková Polievka, bo o niej mowa to zupa czosnkowa, gotowana z ziemniakami,  usmażonym boczkiem, podawana z grzankami i serem żółtym.
Ja przygotowałam ją z makaronem zamiast ziemniaków. Makaronem własnej roboty, rzecz jasna. Zastanawiałam się czy nie dodać do niej piwa aby zaznaczyć, że to zupa z Czech. Stanęło jednak na tym, że kształt makaronu wydrążyłam z kapsla po piwie – sądzę, że całkiem fajnie to wyszło.

Zamiast sera w zupie natomiast, przygotowałam smażony ser, który podałam obok – taki jak tradycyjnie jadają Czesi. Oni używają sera hermelin – dość trudno go u nas dostać, dlatego można zastąpić go serem camembert. Hermelin to również miękki ser z białą pleśnią, jest może nieco bardziej miękki od camembert’a. Tak jak Czesi, przed usmażeniem – moczyłam go w mleku, obtoczyłam w mące, jajku i dwukrotnie w bułce tartej.

Połączenie smaków wyszło obłędne. Zapraszam.

zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa ze smażonym serem

Zupa czosnkowa i smażony ser

Przyrządzenie:
Mąkę przesiej na stolnicę, posól i zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka. Widelcem stopniowo mieszaj jajka z mąką, aż do jej wchłonięcia. Dalej wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wycinaj „gwiazdki” kapslem od piwa. Gotowy makaron odłóż na 2 godziny na czystą ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.
zupa czosnkowa
Ugotuj makaron.
Bulion doprowadź do wrzenia. Obierz czosnek, zmiksuj i dodaj do bulionu.
Podsmaż boczek i również dodaj do zupy.
Przypraw majerankiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Gotuj zupę na wolnym ogniu 15 – 20 minut.
Ser namocz w mleku. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Raz jeszcze obtocz w jajku i w bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż ser ze wszystkich stron aż panierka nabierze złocistej barwy i stanie się chrupiąca.
Do miseczki nałóż makaron, zalej go zupą czosnkową. Na wierzchu posyp posiekaną natką pietruszki. Obok połóż usmażony ser.
Dobrou chuť! 
 zupa czosnkowa

zupa czosnkowa

zupa czosnkowa
 
zupa czosnkowa

makaron:

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 3 małe jajka
  • szczypta soli
zupa:
  • 2 litry bulionu mięsnego (ja miałam zamrożony)
  • 3 główki czosnku ( zależy od ich wielkości )
  • 30 dag boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
smażony ser:
  • ser hermelin bądź camembert
  • bułka tarta
  • mleko
  • jajko
  • mąka
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)