Risotto z dynią i boczkiem

Jakie przepyszne to było risotto z dynią i boczkiem! Zdecydowanie najlepsze z tych, które do tej pory przygotowywałam. Skończyło się błyskawicznie. Mąż mój ukochany był tym bardzo niepocieszony.
Nie będę tu więcej „rozprawiać”, bo szkoda czasu na czytanie, polecam zabierać się za gotowanie.

Risotto z dynią, boczkiem, szałwią i serem pleśniowym

Przyrządzenie:
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Gdy będzie dobrze wysmażony i chrupiący przełóż na ręcznik papierowy.
W garnku roztop masło kozie. Dodaj i zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podsmaż mieszając, aż poczujesz piękny orzechowy aromat i a kolor ryżu stanie się niemal przezroczysty. Dolej wino, mieszaj aż odparuje.
Dolewaj po po chochelce gorącego bulionu, mieszaj i dodawaj kolejne porcje po wchłonięciu przez ryż poprzednich. Pod koniec dodaj dynię, mieszaj i gotuj aż ryż będzie prawie al dente.
Dodaj pokrojony niebieski ser pleśniowy, parmezan i szałwię. Posól (pamiętaj, że ser pleśniowy jest słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Zamknij garnek pokrywką i odstaw na 5 minut.
Przed podaniem zamieszaj risotto raz jeszcze i dodaj boczek.
Nałóż porcję na talerz, dodaj miękki serek kozi i posyp kiełkami rzodkiewki. Risotto podawaj od razu, gorące.
 
Smacznego
risotto z dynią
Risotto z dynią, boczkiem, szałwią i serem pleśniowym
risotto z dynią
Risotto z boczkiem, dynią, szałwią i serem pleśniowym
risotto z dynią
Risotto z boczkiem, dynią, szałwią i serem pleśniowym
  • ryż do risotto
  • 1 litr bulionu (ja mam zawsze zamrożony)
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 30 dag dyni pokrojonej w kostkę
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • świeża szałwia posiekana
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • duża łyżka masła koziego solonego
  • miękki serek kozi
  • sól i pieprz
  • kiełki rzodkiewki