Cytrusowy kurczak na kuskusie z warzywami, skąpany w chutney z mango
Nie mam dzisiaj dobrego dnia. Czy to „wina” poniedziałku? A może tego, że pogoda za oknem nie taka jak lubię? Nie wiem… Nie wiedziałam nawet czy to dobry pomysł pisać coś w ogóle dzisiaj, bo nie wiem jak mi to wyjdzie. Nie chcę „przelewać” na Was mojego kiepskiego nastroju. Może jak napiszę to mi się polepszy?
W związku z tym, że taki dzień, chciałam poprawić go pysznym obiadem aby trochę weselej i pozytywniej się zrobiło. I przyznam, że w trakcie spożywania było bardzo przyjemnie. Na poczuciu szczęścia postaram się pozostać i nim podzielić się z Wami.
O, jak mogłam Wam o tym wcześniej nie napisać – otóż od kilku tygodni dziewczynki moje chodzą! W domu jest jeszcze bardziej wesoło, bo potrafią pokonać już niemal wszystkie przeszkody i udaje im się dostać wszędzie gdzie tylko zapragną. Nie straszne im schody, krzesło czy stół. Zwłaszcza, że są w tym swoim poszukiwaniu i odkrywaniu świata razem i wtedy ich solidarność zdobywa totalne 100%:) W tych sytuacjach nawet Stasiek, który czasem jeszcze izoluje się od sióstr, bo są młodsze, a on bywa nadal zazdrosny, staje po ich stronie i nierzadko pomaga im pokonać przeszkody. Jak tylko zapada nagła cisza, już wiemy, że należy sprawdzić co towarzystwo kombinuje. Często te sytuacje, nie ukrywam, bywają denerwujące i irytujące, ale w gruncie rzeczy to najwspanialsze chwile, które przeżywamy. Śmiesznie jest niesamowicie. Widok chodzących (albo raczej biegającyh) dziewczynek, a przede wszystkim Polusi, która jest naprawdę maleńka, jest naprawdę wzruszający. Gdy zrobię kilka zdjęć to wrzucę je do zakładki „moja rodzina”.
A tymczasem zapraszam na cytrusowego kurczaka. Skórka otarta z cytryny i zmiażdżone ziarna kardamonu nadają wspaniały smak marynowanym szaszłykom. Idealnie komponuje się z nimi chutney z mango i kasza kuskus z warzywami.
Jednak napisanie tego posta było dobrym pomysłem. Jak tylko zaczęłam pisać o dzieciach – sama się do siebie uśmiechałam i od razu humor super!
Cytrusowy kurczak na kuskusie z warzywami, skąpany w chutney z mango
Przyrządzenie:
W misce zamieszaj razem składniki marynaty. Włóż kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Zmieszaj razem wszystkie składniki na chutney.
Drewaniane patyczki zmocz wodą. Nabijaj na nie kawałki kurczaka oraz kiwi.
Smaż szaszłyki na patelni grillowej.
Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj paprykę, awokado, cebulę, sok z cytryny, sól i czubrycę czerwoną.
Ugrillowane szaszłyki podawaj razem z kaszą kuskus oraz z chutney z mango.
Smacznego!