Pszenno kukurydziane tortille z mieloną wołowiną

Przepis, który dzisiaj wykorzystałam do przygotowania obiadu to przepis, który wygrał w konkursie organizowanym przeze mnie na facebook’u. Autorką jest Pani Justyna Bednarek, a zadaniem było przesłanie do mnie przepisu, który zawierać będzie czosnek i pomidory – pszenno kukurydziane tortille z mieloną wołowiną.
Wygrała tortilla z mieloną wołowiną i bardzo pysznym sosem. Wybrałam tą propozycję, bo trzeba samemu usmażyć placki, co uważałam za duży plus. Lubię też wyraziste smaki, a przyprawy, które zaproponowała Pani Justyna idealnie pasują do tortilli, wołowiny, pomidorów i czosnku, rzecz jasna.
Niestety, w związku z tym, że noszę aparat ortodontyczny z białymi gumkami, nie mogę używać kurkumy i curry – mój aparat w sekundę staje się nieodwracalnie żółty. W przepisie podaję te przyprawy, jednak, jak może zauważycie na zdjęciu, ja ich dzisiaj nie dodałam. Danie będzie pewnie jeszcze lepsze z tymi żółciutkimi aromatami.
Całość posypałam posiekaną świeżą kolendrą, czego nie było w przepisie. Wkomponowała się idealnie. Autorka również nie podała ilości, dlatego ja podaję tak jak przyrządzałam.
Jeszcze raz gratuluję wygranej Pani Justynie, a Was zapraszam do wzięcia udziału w kolejnych konkursach, zawsze staram się aby były fajne nagrody.

pszenno kukurydziane tortille
Pszenno kukurydziane tortille z mieloną wołowiną

Pszenno kukurydziane tortille z mieloną wołowiną

Przyrządzenie:

Z ciasta usmażyć naleśniki (na leciutko posmarowanej oliwą patelni). Mięso podsmażyć dodając cebulę, czosnek. Gdy mięso będzie gotowe dodać pomidory i przyprawę meksykańską i podsmażyć jeszcze 5 minut. Na koniec przyprawić resztą przypraw do smaku. Usmażone naleśniki nafaszerować mięsem i ułożyć w półksiężyce, na brzegach od środka posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku (ja podpiekałam w temperaturze 190 stopni) do momentu rozpuszczenia się sera.

Wymieszaj składniki na sos.

Po wyjęciu z piekaranika polej tortille sosem i posyp świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki (nie miałam kolendry, więc użyłam natki). Pszenno kukurydziane tortille podawaj od razu gorące.

Smacznego

Pszenno kukurydziane tortille
Pszenno kukurydziane tortille z mieloną wołowiną
Pszenno kukurydziane tortille
Pszenno kukurydziane tortille z mieloną wołowiną

ciasto na tortille:

  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka oleju
  • kurkuma
  • chili
  • bazylia
  • curry
  • sól
  • oregano
  • estragon

farsz:

  • 70 dag mięsa wołowego zmielonego (ja mieliłam sama w domu)
  • 1 puszka pomidorów całych
  • przyprawa meksykańska Kamis
  • 3 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka chili
  • ser mozarella

sos curry (mój nie był curry, zamiast curry i kurkumy dodałam przyprawy meksykańskiej):

  • jogurt naturalny 2/3
  • majonez 1/3
  • szczypiorek (dużo)
  • kurkuma
  • curry
  • papryka chili
  • troszkę cukru (ja nie dodawałam)