Ciasto dyniowe z kaszą jaglaną i jęczmienną
Trzecia moja dyniowa propozycja to ciasto. Chciałam żeby było zdrowe i niskokaloryczne, dlatego nie ma w niej prawie w ogóle mąki. Jedynie niewielka ilość kukurydzianej. W związku z tym, nie jest to super zwarte ciasto – w rękę raczej się nie weźmie. Należy nakładać z formy, w której było pieczone i jeść łyżeczką. Chyba, że dodacie mąkę pszenną – wtedy będzie bardziej zbite.
I przypominam – to kolejny przepis (trzeci) z jednej dużej dyni.
Ciasto dyniowe z kaszą jaglaną i jęczmienną
Przyrządzenie:
Dynię ugotuj na parze. Zmiksuj.
Kaszę jaglaną i jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
W misce roztrzep jajka, dodaj cukier, mąkę i mleko. Zamieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zmiksowaną dynię oraz odsączone obydwie kasze.
Masę zamieszaj dokładnie.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Masę dyniową wlej do naczynia żaroodpornego i piecz ciasto 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto dyniowe z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na deser w naczyniu, w którym było pieczone.
Smacznego!:)