Moja kolejna propozycja na polędwiczki wieprzowe w sosie. I, nie ukrywam, kolejna bardzo udana. Jeśli nie lubicie ostrych potraw, zrezygnujcie zupełnie z dodawania tabasco. To bardzo łatwa w wykonaniu potrawa, nie wymagająca wiele pracy. Zapraszam.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z warzywami i czystą wódką
Przyrządzenie:
Polędwicę oczyść z błon, umyj i osusz. Pokrój w plastry, a następnie w paseczki. Wymieszaj mięso razem z oliwą, sosem Worcestershire, solą, pieprzem, rozmarynem, tabasco oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni. Wyłóż na talerz.
Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę, papryki, ogórki kiszone. Zamieszaj i dodaj pokrojone w kostkę sparzone pomidory oraz obrane i pokrojone pieczarki. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dodaj musztardę. Gotuj około 5 minut.
Dodaj mięso i dolej wódkę. Zamieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
Przykryj patelnię i na mniejszym ogniu gotuj sos około 30 minut. Mięso musi być miękkie.
Ewentualnie dopraw do smaku.
Ja podałam z kaszą jęczmienną. Możesz przyrządzić również z ziemniakami, puree lub z ryżem – jak lubisz.
Smacznego!