Kolejna moja propozycja do konkursu „Danie w paryskim stylu”, który organizuje Media Format sp. z o.o.., a prowadzony jest on na portalu durszlak.pl, to świeżutki pyszny halibut z sosem.
Wiecie już dobrze, bo bardzo często to powtarzam – uwielbiam przyrządzać i jeść ryby i owoce morza. Gdybym codziennie miała możliwość jedzenia świeżych, chyba byłabym skłonna przejść na dietę rybną z owocami morza.
Dlatego też nie musiałam długo zastanawiać się co przyrządzić na konkurs. Danie w paryskim stylu, które łączy kluczowe cechy metody dr. Cohena – autora książki „Paryska dieta”, dietetyka i lekarza, idealnie odzwierciedlone jest w przepisie, który podam poniżej.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o diecie paryskiej, zapraszam Tutaj.
Halibut z sosem paprykowo – pomidorowym z estragonem podany z puree z cukinii i brokuła, to moja propozycja obiadowa w fazie Classic Bistro.
Produkty, które wybrałam do mojego dania są świeże, zdrowe i niskokaloryczne.
Halibut zalicza się do tych ryb, które mają najwięcej kwasów omega-3, zawiera również kwasy omega-6. Jest także bogatym źródłem białka i witaminy A.
Papryka czerwona jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminy C, A, E oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Pomidory zawierają mnóstwo witamin: C, E, witaminy z gupy B – PP i K. Mają wiele beta-karotenu. Zawierają wapń, magnez i żelazo.
Cukinia jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Zawiera wapń oraz potas.
Brokuły są znane przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych, ponieważ zawiera dużą ilość tzw. sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych. To również duża zawartość witamin – A (brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1.