Przepis, który Państwu niżej zaprezentuję powstał z inspiracji cudowną książką, kuchnią i osobą Julii Child oraz chęcią udziału w konkursie Almette. Moim marzeniem i celem w życiu, jak wiecie, jest stać się doskonałym kucharzem. Za radą „mojej nauczycielki”, postanowiłam zgłębić wiedzę od podstaw. Myślę, że książki „Mastering the Art of French Cooking” Julii Child, Louisette Bertholle i Simone Beck to kopalnia wiedzy kulinarnej. Wszak francuska kuchnia to podstawa kulinarnego kunsztu.
Muszę przyznać, że czytając tę książkę, lubię Julię Child i staje mi się coraz bliższa. Tak jak Julie w filmie Julie&Julia, który opowiada nam o doskonałej Julii Child. Zamierzam, tak jak ona, przygotować wszystkie przepisy, ale pewnie nie uda mi się to w 365 dni. W tym przepisie postanowiłam połączyć klasyczną kuchnię francuską z włoskimi smakami: szynką parmeńską i grzybami (w tym wypadku będą to kurki). Serek Almette doskonale „wkomponował” się w przepis na serowe quiche z kurkami i szynką parmeńską.
Zapraszam Was wszystkich bardzo gorąco do głosowania na ten przepis w konkursie i z góry Wielkie dzięki:
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/50
Serowe quiche z kurkami i szynką parmeńską
Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
Oczyszczone kurki usmaż na masełku z solą i pieprzem.
Zmieszaj razem serek Almette, niebieski ser pleśniowy, masło oraz ubitą śmietanę. Potem wbij jajka. Powstałą masę przetrzyj przez sito (np. okrągłym tłuczkiem do ziemniaków) żeby pozbyć się grudek.
Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Nie dodawaj za dużo soli, bo ser pleśniowy jest mocno słony.
Do masy dodaj usmażone kurki, pokrojoną szynkę parmeńską oraz szczypior. Delikatnie zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Masę przełóż do formy na tartę i wstaw ją do piekarnika.
Piecz około 30 minut lub do momentu, gdy quiche lekko się podniesie i będzie rumiane na górze.
Smacznego