Risotto z kurkami, bobem i groszkiem
W sobotę wybrałam się na warsztaty „Fotokulinaria” do Akademii Nikona. Zajęcia prowadził znany fotograf Leszek Szurkowski. Zapisałam się na warsztaty, bo bardzo zależy mi na tym aby moje dania, w których przygotowanie „wkładam” całe moje serce, pięknie i smacznie wyglądały również na zdjęciach, które Wam prezentuję. Chcę aby na ich widok ciekła Wam ślinka. Zawsze bardzo się staram, ale czasem warunki pogodowe nie są przyjazne do robienia zdjęć. Posiadam niestety aparat kompaktowy, którym nie da się często zdziałać żadnego cuda. Liczyłam na to, że dowiem się jak mogę zrobić dobre zdjęcia w pomieszczeniach, w sztucznym świetle. Przyznam, że warsztaty były świetne, ale niestety oprócz jednej „sztuczki”, którą mogę wykorzystać posiadając kompaktowy aparat, nie dowiedziałam się żadnych nowości. Upewniłam się, że muszę sprawić sobie zdecydowanie lepszy aparat z obiektywem wymiennym. Cieszę się, że wiem już jaki aparat i obiektyw będzie dobry do fotografowania potraw. Mniej cieszy mnie fakt, że w najbliższym czasie raczej sobie go nie sprawię, bo wydatki z wykończeniem domu pochłaniają nasz budżet totalnie (a nawet mocno go przerastają :)) Może znajdzie się jakiś sponsor, który sprezentuje mi super sprzęt do robienia super zdjęć?
Dzisiaj pogoda cudowna to będzie też ładne zdjęcie. Zdjęcie pysznego risotto z kurkami. Postanowiłam zrobić je trochę inaczej niż zwykle, bardziej zdrowo i lekko. Bez masła, z małą ilością parmezanu. Miałam nie dodawać go w ogóle, ale w trakcie przyrządzania, po spróbowaniu, stwierdziłam, że parmezan musi być. Risotto jest zielone, z bobem, zielonym groszkiem i z pesto szczawiowo-rukolowo-bazyliowym. Do tego kurki, kozi serek i prażone orzeszki pinii. Pyszotka. Zapraszam na risotto z kurkami.
Risotto z kurkami, bobem i groszkiem
Szczaw, rukolę, bazylię, czosnek, olej rzepakowy, sól i pieprz, zmiksuj razem na pesto.
Oczyszczone kurki podsmaż na oleju rzepakowym z solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć pokrojonego w kostkę pora. Smaż chwilę i dodaj ryż. Smaż około 3 minuty często mieszając. Dolej wino, mieszaj i czekaj aż odparuje. Chochelką wlej porcję bulionu. Gdy ryż go wchłonie, dolej kolejną porcję. Dolewaj małe ilości zawsze po wchłonięciu przez ryż. Cały czas mieszaj. Powinno Ci to zająć około 15-20 minut. Gdy wlejesz cały bulion dodaj bób, groszek i marchewkę. Zamieszaj dokładnie. Dodaj pesto i kurki. Gotuj razem często mieszając około 5 minut. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj parmezan zamieszaj dokładnie. Przykryj garnek przykrywką i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut.
Zamieszaj risotto z kurkami, ewentualnie dopraw do smaku.
Wyłóż porcję na talerz, połóż kozi serek, posyp orzeszkami pinii (uprzednio uprażonymi) i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego