Faszerowane tuby kalmarów

Faszerowane tuby kalmarów

W piękny słoneczny dzień musi być danie kojarzące się z wakacjami i relaksem. Wcześniej myślałam, że dzisiaj będzie sushi, ale to jednak za kilka dni, to nie ten klimat… Dzisiaj bardzo zdrowo i bardzo pysznie. Pomyślałam, że przyrządzę faszerowane tuby kalmarów… tylko czym je faszerować?.. I przypomniałam sobie, że ostatnio kupiłam czarny ryż. Przyznam, że „zapoznałam” się z nim całkiem niedawno w jednej z restauracji, sama jeszcze go nie przyrządzałam. A jest naprawdę dobry. Poza tym jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno ryżu czarnego ma też więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego. Zwany bywał ryżem „zakazanym”, a to dlatego, że niegdyś zarezerwowany był tylko i wyłącznie na stół chińskiego cesarza i nikomu innemu nie wolno było go spożywać. Posiada charakterystyczny orzechowy aromat i smak.

Połączenie czarnego ryżu z kalmarami, białym winem, pomidorami i czosnkiem (to jasne!) było strzałem w 10! Zobaczcie sami.
faszerowane tuby kalmarów

Faszerowane tuby kalmarów

Przyrządzenie:
Rozmrożone kalmary opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż chwilę, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, świeżą i suszoną bazylię, sól i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Dolej wino i sok z połowy cytryny i gotuj kolejne 5 minut.
Odlej z patelni do miseczki 3/4 sosu.
Do pozostałego sosu dodaj koncentrat pomidorowy, ryż i fasolę. Zamieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewaj tuby kalmarów i „zamykaj” wykałaczką.
Faszerowane tuby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sokiem z drugiej połowy cytryny, posól, posyp pieprzem oraz polej sosem z miseczki.
Przykryj naczynie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190C i piecz 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij tuby. Na talerzu pokrój je w krążki, polej niewielką ilością sosu z naczynia i posyp świeżo posiekanymi listkami bazylii. Podawaj z kawałkiem cytryny aby można było sobie kalmary skropić sokiem na talerzu.
Smacznego
faszerowane tuby kalmarów
faszerowane tuby kalmarów
  • 6 tub kalmara (ja miałam mrożone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • garść posiekanych świeżych listków bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • fasola czerwona lub zielona z puszki (ja miałam zieloną francuską)
  • 0,5 kg czarnego ryżu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz