Pieczone pieczarki faszerowane
Wybaczcie, że tak zacznę dzisiejszego mojego posta, ale dzisiejszy dzień był beznadziejny! Czy na Was też tak dzisiaj podziałała ta tragiczna pogoda? Bardzo było sennie i nic kompletnie mi się nie chciało.. gotować też nie.. nic. W związku z tym obiadu nie było. Przygotowałam tylko faszerowane pieczarki, tak na przekąskę. Wiem, że to łatwa potrawa, żadne cudo, ale bardzo dobre było. Nawet na chwilę poprawił mi się nastrój gdy kosztowałam tych pyszności.
Pieczone pieczarki faszerowane
Przyrządzenie:
Pieczarki obierz, odetnij ogonki. Kapelusze podsmaż krótko na oliwie z oliwek „górą” do dołu.
Ogonki posiekaj. Pokrojony w kostkę boczek usmaż, dodaj ogonki pieczarek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Smaż razem aż nabiorą złocistego koloru.
Zdejmij z ognia, dodaj ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Zamieszaj dokładnie. Farsz układaj na kapeluszu i przykrywaj drugim.
Układaj pieczarki w naczyniu żaroodpornym. Piecz około 25 w piekarniku nagrzanym do 190C.
Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!