Sałatka z kurczakiem i chorizo
Uwielbiam robić i jeść przeróżne sałatki! Może się Wam wydawać, że są do siebie podobne, nic bardziej mylnego. Mogą tak wyglądać, bo często używam tego samego talerza i podobnej „podstawy” – rukoli. Cóż ja poradzę, że tak bardzo ją lubię. Zapewniam Was jednak, że każda moja sałatka jest inna, i nieskromnie przyznam, że każda pyszna.. ta też.
Użyłam do niej doskonałej oliwy z oliwek z białą truflą. Będę o tym zawsze przypominać, kupicie ją tutaj.
Sałatka z kurczakiem i chorizo
Przyrządzenie:
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka, pokrój w kostkę. Polej oliwą z oliwek z białą truflą, posyp ziołami prowansalskimi, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posól i posyp pieprzem. Zamieszaj dokładnie.
Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki.
Upraż orzechy.
Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki, usmaż na suchej patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tłuszczu po chorizo usmaż pieczarki, dodając łyżeczkę oliwy z oliwek z białą truflą, sól oraz pieprz. Smaż aż pieczarki nabiorą złotego koloru.
Usmaż kurczaka również na kolor złoty.
2 łyżki miodu zmieszaj z 2 łyżkami musztardy oraz dolej 2 łyżki oliwy z oliwek z białą truflą. Dokładnie zamieszaj.
Na talerzu układaj: miks sałat, rukolę, kiełki brokuła, usmażone kawałki kurczaka, pieczarki, chorizo, pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Posyp cieciorką oraz uprażonymi orzechami.
Sałatkę polej sosem musztardowo – miodowo -truflowym.
Smacznego!
Sałatka ta bierze udział w konkursie „Inspiruje nas Fit & Easy”.