Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem, zielonymi szparagami i serkiem cheddar

Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem, zielonymi szparagami i serkiem cheddar

W dalszym ciągu nie mogę się oprzeć szparagom. Nie mogę ich nie zabrać ze sobą do domu jak je widzę na targu. Zawsze się do mnie uśmiechają. Uśmiechnęły się także tym razem, dlatego dzisiaj po raz kolejny zagościły w mojej kuchni. Dzisiaj znowu w towarzystwie szpinaku, ale z dorszem i serkiem cheddar. Prościutki, szybciutki, pyszny i zdrowy obiad.

Zakupiłam sobie ostatnio bardzo fajną książkę kucharską, w której jest rada jak zamrozić szparagi!- nigdy wcześniej o tym nie pomyślałam. Szparagi umyć, odłamać końcówki, zblanszować. Po wystygnięciu włożyć do torebek na mrożonki i można zamrozić – w zimę to będzie doskonała sprawa przyrządzić coś pysznego ze szparagami!

Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem, zielonymi szparagami i serkiem cheddar

Przyrządzenie:
Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Umyty i osuszony szpinak podsmaż na oliwe z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, piperz oraz gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne skrop delikatnie oliwą z oliwek. Układaj filety z dorsza, szpinak, umyte i bez końcówek szparagi. Wszystko posyp posiekaną dymką ze szczypiorem, pokruszonym serem cheddar oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na górze skrop jeszcze niewielką porcją oliwy z oliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190C i piecz 15 – 20 minut.
Smacznego!
Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem
Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem
Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem