Faszerowane liście botwinki

Jeśli chcecie przygotować coś lekkiego, na przystawkę lub przekąskę, zapraszam na super zdrowe faszerowane liście botwinki. Może to być również danie główne jeśli zjecie porcję ze wszystkich podanych przeze mnie składników. Jest przepyszne.

Faszerowane liście botwinki

Przyrządzenie:
Ugotuj ryż. Orzeszki upraż na suchej patelni. Żurawinę namocz w winie.
Umyj boćwinę. Od liści odetnij łodygi i odłóż. Wybierz najbardziej dorodne liście. Ugotuj je na parze 3 minuty. Rozłóż je na desce. Łodygi pokrój w kostkę i również ugotuj na parze 3 minuty.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Usmaż na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i łodygi botwinki. Smaż razem 4 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj ryż, koncentrat pomidorowy, 3/4 orzeszków pinii, parmezan, szczypiorek, natkę pietruszki, odsączoną żurawinę i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na listki boćwiny układaj farsz i zawijaj. Jeśli masz małe listki, używaj kilku aby dobrze zakryć ruloniki. Faszerowane liście ułóż w rondelku. Podlej winem, w którym były moczone i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
Ułóż porcję na talerzu i posyp uprażonymi orzeszkami pinii.
Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Faszerowane liście botwinki
Faszerowane liście botwinki
Faszerowane liście botwinki
  • 2 duże pęczki botwinki (wybierz jak najładniejsze, największe i najbardziej jędrne liście)
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g orzeszków pinii
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • 20 g startego parmezanu
  • sól i pieprz