Jako dodatek do mięs z grilla lub jako samodzielne danie grillowe, proponuję również ziemniaki pieczone z dwoma dipami – łososiowy oraz ogórkowy.
Zdjęcia ziemniaków robiłam już jak było ciemno, ale sądzę, że i tak wyglądają smakowicie.
Ziemniaki pieczone z dwoma dipami
Przyrządzenie:
Ziemniaki umyj, zwiń w folię aluminiową i wrzuć je do rozgrzanego już węgla. Piecz około 30 – 40 minut. Możesz je również upiec w ognisku lub w piekarniku.
Dip łososiowy: łososia wędzonego pokrój w kostkę i dodaj do serka twarogowego. Posiekaj koperek i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj sól i pieprz. Zamieszaj razem.
Dip ogórkowy: z ogórka wydrąż miąższ z nasionkami i odrzuć. Resztę pokrój w kosteczkę. Zamieszaj razem z serkiem, posiekanym szczypiorem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Dipy kładź na górze ziemniaków.
Smacznego!:)