Grillowane boczniaki ze szpinakiem, kabanosem i Złotym Lazurem
Kolejny dzień grillowania dobiega końca. Po raz kolejny było pysznie, a właściwie to jeszcze jest, bo sporo tego zrobiłam.
Zacznę od boczniaków – jako dodatek do grillowanych mięs lub jako „samodzielne” danie. Możesz je również przyrządzić w piekarniku.
Grillowane boczniaki ze szpinakiem, kabanosem i Złotym Lazurem
Przyrządzenie:
Ja dzisiaj przygotowywałam to danie w specjalnej zamykanej torebce do grillowania. Możesz przyrządzić je również w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.
Boczniaki umyj i osusz.
Kabanosa pokrój w plasterki i usmaż na suchej patelni. Odłóż na ręcznik papierowy.
Na patelni po kabanosie usmaż pokrojoną w plastry cebulę oraz posiekany czosnek (jeśli będzie za mało tłuszczu dodaj trochę oliwy z oliwek). Po chwili dodaj umyty i osuszony szpinak. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dolej wino i gotuj na dużym ogniu aż odparuje prawie w całości.
Do torebki wrzuć boczniaki, szpinak oraz kabanosa. Posól i posyp pieprzem do smaku. Zamknij torebkę i potrząśnij kilka razy aby składniki dobrze się zmieszały. Połóż torebkę na grilla na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłóż boczniaki na talerz i posyp pokrojonym w kostkę serem Złoty Lazur.
Smacznego