Dawno nie przygotowywałam nic truflowego i stęskniłam się za tym przewspaniałym smakiem! Postanowiłam przyrządzić proste i pyszne danie – włoska polenta z truflami i pieczarkami.
„Polenta to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów.”
Źródło: Wikipedia
Poniżej przedstawię Wam jak samemu przyrządzić polentę. Pomysł na ten przepis pochodzi ze strony sklepu z truflami:
http://trufle-sklep.pl/pl/n/9
Mieszankę truflową, której użyłam możecie również kupić w tym miejscu. Jest tam też do nabycia gotowa polenta z truflami. Próbowałam ją i muszę przyznać, że jest przepyszna. Oliwę z truflami oczywiście też mają.
Polenta z truflami i pieczarkami
Przyrządzenie:
Do wody dodaj masło, posól i doprowadź do wrzenia. Szybkim ruchem wsyp mąkę kukurydzianą i natychmiast zmniejsz ogień, uważaj aby nie zrobiły się kluski. Mieszaj energicznie. Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu przygotuj drugi garnek (pomocniczy) z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna tężeć, dolewaj wrzątku z drugiego garnka. Po stosunkowo długim czasie gotowania (ok. 30-45 min.) na dnie powinna utworzyć się skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od niej oddzieli. To znak, że jest gotowa.