Curry z dorsza

Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam wyraziste w smaku przyprawy i w związku z tym takie też dania. Było już curry z krewetek, dzisiaj curry z ryby. Curry z dorsza, choć może to być inna, biała ryba. Szybka, pyszna i zdrowa potrawa.

Curry z dorsza

Przyrządzenie:
Filety pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
Ugotuj ryż.
Zmiksuj razem kolendrę, cebulę, czosnek, trawę cytrynową, kumin, imbir, curry, sól i pieprz.
Na rozgrzanej odrobinie oliwie z oliwek, podsmaż powstałą pastę. Dodaj rybę i smaż mieszając często około 5 minut. Dodaj mleczko kokosowe. Gotuj razem kolejne 5 minut.
Podawaj z ryżem, ja dzisiaj proponuję ryż pełnoziarnisty. Posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego
curry z dorsza
curry z dorsza
curry z dorsza

Składniki

  • 3 filety z dorsza
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • małe mleczko kokosowe (150 ml)
  • łyżeczka przyprawy curry
  • kilka kropel tabasco
  • ryż pełnoziarnisty
  • sok z połowy cytryny