Warzywa grillowane z pesto (terrina warzywna)

Warzywa grillowane z pesto (terrina warzywna)

Oto moja propozycja na przystawkę, przekąskę lub pyszną kolację. Naprawdę coś fantastycznego. Łatwa w wykonaniu i zdrowa terrina warzywna z pesto, podawana z serkiem i chrupiącymi plasterkami boczku…

Warzywa grillowane z pesto (terrina warzywna)

Przyrządzenie:
Składniki na pesto utrzyj razem w moździerzu bądź zmiksuj blenderem.
Bakłażana i cukinie pokrój w plastry, papryki w ćwiartki. Posyp pieprzem i oliwą z oliwek i odstaw na 30 minut. Posól i smaż na patelni grillowej bądź beztłuszczowej.
Dość głębokie prostokątne naczynie wyłóż folią aluminiową. Układaj po kolei: plastry cukinii, bakłażana, posmaruj pesto, papryki, liście sałaty. Powtórz „przekładanie” tyle razy na ile starczy Ci składników. Zamknij folią i przyciśnij. Odstaw na 1 godzinę.
Do serka dodaj pokrojony szczypior, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dobrze zamieszaj.
Plastry boczku usmaż na patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gdy terrina będzie gotowa, pokrój ją w plastry. Podawaj z serkiem, plasterkami boczku i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego
warzywa grillowane z pesto
warzywa grillowane z pesto
warzywa grillowane z pesto