Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem, szparagami i innymi cudami
Wiem, że nieładnie się przechwalać, ale sałatka, którą przygotowałam dzisiaj, „pobiła” chyba wszystko co ugotowałam do tej pory. Naprawdę pyszności. Składniki doskonale ze sobą „współgrają”, po prostu „miód w gębie”.
Może to być również propozycja na super wypasione śniadanie – dlatego dzisiaj taka pora publikacji posta.
Bardzo zapraszam.
Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem, szparagami i innymi cudami
Przyrządzenie:
Składniki na sos, oprócz szczypiorku, zmiksuj razem. Dodaj pokrojony szczypiorek i zamieszaj.
Ziemniaki oczyść, gotuj przez 20 minut, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Odłam od szparagów końcówki. Gotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, około 10 minut.
Jajka ugotuj na miękko w koszulkach – około 2-3 minuty we wrzącej wodzie z 2 łyżkami octu, długość czasu zależy od wielkości jajek.
Na talerzu układaj umyte i osuszone liście szpinaku i botwinki, plastry ziemniaków, łososia wędzonego. Poukładaj pokrojony w kostkę ser kozi, pokrojoną w piórka cebulę, szparagi. Na górę sałatki połóż jajko i przekrój je na pół. Polej sałatkę sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem, posól jajko i rozkoszuj się znakomitym smakiem.
Smacznego