Po raz kolejny przepis mojego taty. Oczywiście doskonały! Miłej niedzieli.
Kalmary i ryba po chińsku
Przyrządzenie:
Rozmrożone kalmary marynuj w połączonych ze sobą składnikach do marynaty.
Ugotuj ryż. Na suchej patelni usmaż żółtka. Dodaj ugotowany ryż oraz pół łyżeczki oleju sezamowego. Dobrze razem zamieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do około 70C, aby tylko utrzymać ciepło ryżu.
Rybę posól, posyp pieprzem, szczyptą papryki ostrej i skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące oraz roztrzepanym jajku. Smaż z obydwu stron na patelni lub w woku.
W woku (może być patelnia jeśli nie masz woka) rozgrzej olej. Wrzuć kalmary i smaż szybko, często mieszając. Wyjmij na talerz obok. Na olej po kalmarach wrzuć posiekany czosnek oraz papryczki chilli. Smaż chwilę. Wrzuć cebulę, papryki oraz groszek cukrowy. Smaż w wysokiej temperaturze szybko. Wrzuć kalmary i smaż razem minutę.
Podawaj z ryżem i rybą, jeśli chcesz.
Smacznego