Kalmary i ryba po chińsku

Po raz kolejny przepis mojego taty. Oczywiście doskonały! Miłej niedzieli.

Kalmary i ryba po chińsku

Przyrządzenie:
Rozmrożone kalmary marynuj w połączonych ze sobą składnikach do marynaty.
Ugotuj ryż. Na suchej patelni usmaż żółtka. Dodaj ugotowany ryż oraz pół łyżeczki oleju sezamowego. Dobrze razem zamieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do około 70C, aby tylko  utrzymać ciepło ryżu.
Rybę posól, posyp pieprzem, szczyptą papryki ostrej i skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące oraz roztrzepanym jajku. Smaż z obydwu stron na patelni lub w woku.
W woku (może być patelnia jeśli nie masz woka) rozgrzej olej. Wrzuć kalmary i smaż szybko, często mieszając. Wyjmij na talerz obok. Na olej po kalmarach wrzuć posiekany czosnek oraz papryczki chilli. Smaż chwilę. Wrzuć cebulę, papryki oraz groszek cukrowy. Smaż w wysokiej temperaturze szybko. Wrzuć kalmary i smaż razem minutę.
Podawaj z ryżem i rybą, jeśli chcesz.
Smacznego
Kalmary i ryba po chińsku
Kalmary i ryba po chińsku
Kalmary i ryba po chińsku
  • 2 średniej wielkości filety z dorsza
  • 40 dag krążków kalmarów (ja miałam mrożone)
  • 10 dag groszku cukrowego
  • czerwona papryka
  • ostra papryka mielona
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chilli
  • cytryna
  • jajko
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy lub arachidowy
marynata do kalmarów:
  • 1 białko
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
smażony ryż:
  • 2-3 torebki ryżu
  • 2 żółtka z jajek
  • olej sezamowy