Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Wprawdzie dzień czekolady był wczoraj, jestem w sporym „niedoczasie”, ale jestem.
Suflet czekoladowy moi mili – pychota!!!

Suflet czekoladowy

Przyrządzenie:
Czekoladę połam, włóż do garnuszka i wstaw do kąpieli wodnej. Podgrzej, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.
Żółtka oddziel od białek.
Foremki do sufletów posmaruj masłem.
Do czekolady dodawaj po jednym żółtku i mieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Dosyp mąkę oraz cukier puder i zamieszaj dokładnie.
Nastaw piekarnik na 200C.
Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztwyną pianę.
2 łyżki białek dodaj do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Włóż pozostałą pianę i połącz, mieszając z góry na dół.
Przelej masę do foremek. Piecz przez około 25 minut.
Gorący suflet posyp kakao oraz cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje z lodami waniliowymi – ja niestety dzisiaj o nich zapomniałam.
Smacznego
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy