Hamburgery

Dzisiejsza sobota była na totalnym wypasie – na obiad amerykańskie hamburgery.

Amerykę pokochałam od „pierwszego wejrzenia” – w 2004 roku wyjazd z moją przyjaciółką na 4 miesiące do pracy… Niezapomniane chwile, niesamowici ludzie, zdobyte wyjątkowe i niepowtarzalne doświadczenia. Zawsze będę wspominać ten czas z uśmiechem na twarzy i strasznie się cieszę, że moi rodzice umożliwili mi spełnienie marzenia o Ameryce. Poniżej kilka zdjęć z tego wyjątkowego czasu. Muszę też napisać, że nie byłby wyjątkowy gdyby nie ludzie, z którymi tam byłam…

Po 4 latach była kolejna niezapomniana podróż do Ameryki, ale o tym następnym razem..

Wracam na ziemię – zapraszam na amerykańskie hamburgery!

Hamburgery

Przyrządzenie:
Zamieszaj razem wszystkie składniki na sałatkę coleslaw i gotowe.
Mięso zmiel w maszynce. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, dodaj musztardę i dobrze wszystko zamieszaj.
Boczek pokrój w plastry i usmaż do chrupkości. Na powstałym tłuszczu usmaż pokrojoną w plastry cebulę, po chwili dodaj pokrojone również w plastry pieczarki. Posól i posyp pieprzem. Smaż razem aż  pieczarki się zrumienią.
Pomidory i ogórki pokrój w plastry.
Z mięsa formuj spore kotlety i smaż na dość sporym ogniu, szybko z obydwu stron.
Przekrój bułki. Na dolne części wyciśnij porcje ketchupu. Połóż plastry sera żółtego. Na ser połóż usmażone mięso, po 2 plastry boczku i porcje pieczarek z cebulką.
Takie kanapki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C z opcją termoobiegu na chwilę, aby roztopił się ser.
Hamburgery jedz z sałatką coleslaw, pomidorem i ogórkiem kiszonym i przykryj drugą częścią bułki.
Aby dobrze smakowały, polecam hamburgery popić zimnym piwem.
Smacznego
Hamburgery
Hamburgery
Hamburgery
Pierwsze chwile w Stanach – New York:

Zdjęcie nienajlepsze, ale hamburger musi być:

Zdjęcie z pracy:

Odwiedziny moich ukochanych – cioci Doroty i kuzynki Madzi z Kanady:

Z Aneczką, powrót z pracy:

Wyjechaliśmy zobaczyć jak szaleje huragan:):

Impreza pracowników Johnny Rockets:

  • 1,5 kg wołowiny
  • 25 dag pieczarek
  • 40 dag boczku wędzonego
  • duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • ser żółty
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 8 bułek
  • ketchup
  • sól i pieprz
sałatka coleslaw:
  • pół białej kapusty drobno poszatkowanej
  • 1 starta marchewka
  • 1,5 łyżki białego octu
  • sok z 1,5 cytryny
  • duża łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duża cebula posiekana
  • sól i pieprz