Roladki schabowe z pieczarkami i sosem z sera gorgonzola
Po raz kolejny schab w wersji roladek. Lubię podawać go w ten sposób, ale obiecuję, że następnym razem będzie inny.
Sos natomiast zrobiłam praktycznie bez żadnych dodatków. Aby go zagęścić powinnam dodać mąki i śmietany. Staram się jednak unikać, moim zdaniem zbędnych i niezdrowych dodatków. W smaku taki jest chyba nawet lepszy, można się przyczepić do wyglądu, ale smak jest rewelacyjny.
Roladki schabowe z pieczarkami i sosem z sera gorgonzola
Przyrządzenie:
Schab pokrój na kotlety, rozbij je, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczarki obierz i pokrój na 6 części. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę z oliwek z białą truflą, posól i posyp pieprzem. Smaż aż staną się rumiane.
Kotlety posmaruj serkiem, ułóż na każdym po kilka pieczarek i zawiń w rulonik. Nastaw piekarnik na 200C. Ruloniki ułoż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek z białą truflą. Zamknij naczynie, wstaw do piekarnika i piecz roladki około 40 minut.
Pokrojony ser gorgonzola wrzuć do rondelka z małą ilością gotującej się wody. Mieszaj aż ser się rozpuści. Dodaj płaską łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej. Zamieszaj.
Dzisiaj podałam roladki z kaszą gryczaną, ale możesz zaserwować je również np. z ziemniakami, w jakiej chcesz postaci. Roladki polej sosem z sera gorgonzola.
Smacznego