To pyszne i zdrowe danie przyrządza się niezwykle łatwo. Czas duszenia może Was zniechęcić, ale nie róbcie tego – naprawdę warto spróbować połączenia tych smaków. Zwłaszcza, że mięso indycze jest bardzo chude i zawiera dużo cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych wielonasyconych oraz dużo cynku – minerału, który między innymi wpływa na koncentrację i pamięć.
Polecam kupować udziec – jest miękki, inne części indyka mogą być suche.
Indyk w sosie z oliwkami i szałwią
Przyrządzenie:
Podudzie z indyka podziel na mniejsze części. Oddziel skórę. Ja część z kością zostawiłam na jakąś zupę.
Szalotki i czosnek obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki.
W głębokiej patelni lub szerokim garnku podgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na dużym ogniu kawałki indyka, z obydwu stron, po około 4 minuty, często przewracając. Dorzuć szalotki i czosnek i duś razem około 10 minut, na wolnym ogniu.
Wlej wino, wywar oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wrzuć pomidory, pokrojone w plasterki oliwki, pieczarki, skórkę otartą z pomarańczy oraz posiekane listki szałwi – 2 łyżeczki. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 1,5 godziny.
Podawaj z ryżem. Ja dzisiaj użyłam ryżu Tricolo – mieszanki ryżu długoziarnistego, ryżu dzikiego oraz ryżu czerwonego.
Smacznego!