Risotto z truflami i białą kiełbasą

Risotto z truflami i białą kiełbasą

Wcześniej już pisałam i dzieliłam się z Wami moją miłością do trufli… smak i zapach tych delikatesów jest dla mnie nie do opisania. Uwielbiam każde danie z truflami, jeśli jest ten składnik – jest zawsze pysznie.

Dzisiaj przyrządziłam risotto z mieszanką trufli z borowikami, oliwą z białych trufli i białą kiełbasą. Inspiracją do tego dania jest pozycja w menu z mojej jednej z najbardziej ulubionych restauracji w Warszawie.

Ja wszystko co truflowe kupuję tutaj:
http://trufle-sklep.pl/
Mieszankę trufli z borowikami znajdziecie tutaj:
http://trufle-sklep.pl/pl/p/Trufle-borowiki%2C-80-g/79
A oliwę z oliwek z białymi truflami tutaj:
http://trufle-sklep.pl/pl/p/Oliwa-z-oliwek-z-bialymi-truflami%2C-100-ml/107

risotto z truflami
Risotto z truflami i białą kiełbasą

Risotto z truflami i białą kiełbasą

Przyrządzenie:

Kiełbaskę pokrój w kostkę i usmaż na patelni. W garnku przygotuj bulion, zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu. Zetrzyj parmezan. W głębokim naczyniu podsmaż cebulę z selerem na oliwie z oliwek z białymi truflami. Podgrzewaj około 10 minut, mieszając, do uzyskania miękkości i szklistości, a nie koloru brązowego. Zwiększ ogień i wrzuć ryż ze szczyptą soli. Smaż 2 minuty energicznie mieszając. Dolej wino i mieszaj aż ryż całkiem je wchłonie. Dolej chochlę bulionu i mieszaj. Dolewaj kolejne porcje co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 16 minut. Na koniec wrzuć usmażoną kiełbaskę, dodaj mieszankę trufli z borowikami, łyżeczkę posiekanych świeżych listków rozmarynu, łyżkę masła oraz dużą garść startego parmezanu. Zamieszaj. Przykryj garnek i zdejmij z gazu. Poczekaj 2 minuty, po tym czasie podawaj. Risotto posyp parmezanem, posyp świeżymi listkami rozmarynu i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego

risotto z truflami
Risotto z truflami i białą kiełbasą
risotto z truflami
Risotto z truflami i białą kiełbasą