Pieczony łosoś z salsą ananasową

Drugi dzień po Świętach i zdrowe odżywianie.
Dzisiaj jestem bardzo zadowolona z mojej „wariacji” z łososiem. Wymyśliłam to danie, całkowicie jest przygotowane „z marszu” i wyszło ekstra.
Zapraszam bardzo.

Pieczony łosoś z salsą ananasową

Przyrządzenie:

Łososia posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Nastaw piekarnik na 190C i piecz łososia 15-20 minut.
W tym czasie na jednej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego ananasa. Chwilę gotuj. Dodaj awokado. Podlej koniakiem. Poczekaj aż wyparuje. Skrop sokiem z limonki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i skrop kilkoma kroplami tabasco. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
Na drugiej patelni upraż orzeszki pinii. Dolej oliwę z oliwek. Wrzuć przetarty przez praskę czosnek. Chwilę smaż. Wrzuć szpinak. Posól i posyp pieprzem. Zamieszaj dokładnie. Smaż chwilę.
Na talerzu układaj po kolei: Szpinak, łososia i salsę ananasową. Posyp świeżo posiekanymi listkami mięty.

Smacznego!:)

Pieczony łosoś
Pieczony łosoś

   

  • 2 filety z łososia
  • ćwiartka świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • pół awokado pokrojone w kostkę
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków pinii
  • 50 ml koniaku
  • kilka kropli czerwonego tabasco
  • świeże listki mięty
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki