Zdrowe muffiny wieloowocowe

Dzisiejsze babeczki upiekłam aby umilić poranek moim najbliższym:) Zadowolona jestem bardzo, ponieważ ich skład wymyśliłam „na szybko”, a wyszły chyba jeszcze lepiej od tych, które zawsze robię (z jagodami). Są przepyszne, zanim się obejrzałam połowy już nie było na stole.

Zdrowe muffiny wieloowocowe

Zapraszam bardzo.

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200C.
Zmiksuj razem: jajka, banany, sok wiśniowy, olej i miód. Dodaj do powstałej masy mrożone maliny. Zamieszaj.
W misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę. Wrzuć uprażone orzechy.
Wymieszaj razem składniki suche z mokrymi.
Układaj łyżką masę w formach na babeczki. Piecz 20 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdź czy muffiny się upiekły- jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że są gotowe, jeśli nie, pozostaw w piekarniku jeszcze na kilka minut.
Po wyjęciu foremek z piekarnika poczekaj aż babeczki przestygną.
Ja podaję oczywiście z przepyszną kawą, zawsze posypaną świeżo startym cynamonem.
Smacznego!:)
Zdrowe muffiny
  • 1,5 kubka mąki razowej
  • 0,5 kubka mielonego siemienia lnianego
  • 0,5 kubka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 banany
  • kubek soku wiśniowego skondensowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • duża łyżka miodu
  • kubek mrożonych malin
  • 0,5 kubka uprażonych orzechów pecan